Friday, 3 April 2015

Computer Quiz 2

1. A --------is an electronic device that executes the instructions in a program.

(a) Gadget

(b) Computer

(c) Electronic Instrument

(d) Device

 

2. Match the following.

(a) Accepts Data 1. Output

(b) Processes Data 2. Storage

(c) Produces Output 3. Processing

(d) Stores Result 4. Input

(a) a-4 ,b-3 ,c-4 ,d-2

(b) a-2,b-1,c-3,d-4

(c) a-3,b-2,c-1,d-4

(d) a-1,b-4,c-2,d-3

 

3. The physical parts of the computer known as ---

(a) Software

(b) Data

(c) Hardware

(d)Information

 

4. The programs (instructions) that tell the computer what to do is called as

----

(a) Information

(b) Data

(c) Hardware

(d) Software

 

5. What makes a computer powerful?

(a) Speed

(b) Reliability

(c) Storage

(d) All of the above

 

6. PDA refers to -----

(a) Personal Digital Assistant

(b) Personal Device Assistant

(c) Person Digital Assistant

(d) Personal Data Assistant

 

7. The computer, which is used for massive amounts of calculations like

weather forecasting, engineering design and economic forecasting etc., is

known as ---

(a) Mini Computer

(b) Notebook

(c) Desktop Computer

(d) Super Computer

 

8. -----Is the heart of a network of computers or terminals, which allows

people to work at the same time on the same data.

(a) Mainframe Computer

(b) Personal Computer

(c) Mini Computer

(d) Super Computer

 

9. -----Handles communication between computers on the network.

(a) Computer

(b)Central Processing Unit

(c) A Network Server

(d)Storage Unit

 

10. Find the right sequence in most of the cases to produce a document .

(a) Edit, Format, Print, Create, Save

(b)Create, Edit, Format, Print, Save

(c) Create, Edit, Format, Save, Print

(d)Edit, Format, Create, Print, Save

 

11. Data means the ---- given to a computer.

(a) Information

(b)Input

(c) Values

(d)Raw facts

 

12. Programs are the sets of ----- that direct the computer.

(a) Commands

(b)Instructions

(c) Values

(d)Variables

 

13. ------ Are the special codes or keywords that the user inputs to perform

a task.

(a) Commands

(b)Instructions

(c) Programs

(d)Software

 

14. ----- Is the device, which moves cursor around the screen faster than

using keystrokes.

(a) Joystick

(b)Keyboard

(c) Mouse

(d)Pointing device

 

15. ----- Has no ability to process or store data.

(a) Terminal

(b)A Intelligent terminal

(c) A Dumb terminal

(d)None of the above

 

16. -----Can process or store on its own, at least to a limited extent.

(a) A Intelligent terminal

(b) Terminal

(c) Screen

(d) A dumb terminal

 

17. Name of the terminal, which is used at supermarkets, departmental

stores and restaurants etc.

(a) Intelligent terminal

(b)Point-of-Sale terminal (P-O-S)

(c) Calculating Machines

(d)None of the above

 

18. CPU stands for ----

(a) Central Processing Unit

(b)Central Protecting Unit

(c) Computer Processing Unit

(d)Central Program Unit

 

19. VDT refers to ----

(a) Vital Data Transfer

(b)Virtual Data Transfer

(c) Video Desk Terminal

(d)Video Display Terminal

 

20. The keys on the keyboard, which may be programmed to do a special

tasks are the ---

(a) Numeric key pad

(b)Arrow keys

(c) Function keys

(d)Navigation keys

 

21. Joystick, Mouse etc. are the examples of -----

(a) Multimedia devices

(b)Data entry devices

(c) Pointing devices

(d)None of the above

 

22. ----- Is the part of the computer that controls the machine cycle.

(a) Control unit

(b)ALU

(c) Memory

(d)None of the above

 

23. Find the correct sequence in a machine cycle.

1. Actually process the command

2. Translate it into computer commands

3. Write the result to a main memory

4. Get an instruction from main memory

(a) 4,1,2,3

(b) 4,2,1,3

(c) 4,3,2,1

(d)1,2,3,4

 

24. ALU stands for.

(a) Arithmetic Logical Unit

(b) Arithmetic Local Unit

(c) Arithmetic Unit

(d) Accurate Logical Unit

Choose (A) Right or (B) Wrong from Q.No.25 to Q.No. 30.

 

25. Greater than (>) is a arithmetic operator (Right (A) / Wrong (B)

 

26. Divide (/) is a logical operator (Right (A) / Wrong (B)

 

27. Not Equal to (Not =) is a logical operation (Right (A) / Wrong (B)

 

28 Multiply (*) is a arithmetic operation (Right (A) / Wrong (B)

 

29. Equal to (=) is Arithmetic operation (Right (A) / Wrong (B)

 

30. Plus (+) is Arithmetic Operation (Right (A) / Wrong (B)

 

31. From the given below options, one is not related to the same group.

Find the different one.

(a) DOS

(b)Windows

(c) Unix

(d)MS-Word

 

32. When the computer is turned off. All the data in a main memory

disappears. A data storage method of this type is called.

(a) Non-Volatile

(b)Volatile

(c) Cache

(d)None of the above

 

33. Numbers written with just 0 and 1 are called --- numbers

(a) Binary

(b)Digital

(c) Logical

(d)General numbers

 

34. Match the following

(a) 1 Bit

(b) 1 Byte

(c) 1 Kilobyte (KB)

(d) 1 Megabyte (MB)

1. 8 Bits

2. 0 or 1

3. 1024 Kilobytes

4. 1024 Bytes

(a) a-2, b-1, c-4, d-3

(b)a-1, b-2, c-3, d-4

(c) a-2, b-3, c-4, d-1

(d)a-1, b-4, c-2, d-3

 

35. ---- is the amount of data the CPU can transmit at a time to main

memory and to input and output devices

(a) Bus Width

(b)Data Width

(c) Memory Width

(d)None of the above

 

36. The information processing cycle includes the following processes

(a) Input, Processing, Output, Storage

(b)Input, Output, Manipulation, Arithmetic

(c) Data, Processing, Printing, Editing

(d)Storage, Display, Data, Information

 

37. The processor consists of the following parts

(a) CPU & Main memory

(b)Control Unit and ALU

(c) Main Memory and Storage

(d)Operating System and Applications

 

38. The ALU performs the following actions

(a) Both Calculations & Logical Operations

(b)Only calculations

(c) Checks data for accuracy

(d)None of the above

 

39. The Megabyte actually equal to --- kilobytes

(a) 1000

(b)1042

(c) 1024

(d)1024*1024

 

40. ----Works like a photocopy machine and creates a digital image

(a) Scanner

(b)Barcode

(c) Printer

(d)Monitor

 

41. Typing the wrong character is what type of error

(a) Transposition Error

(b)Transcription Error

(c) Typing Error

(d)Technical Error

 

42. Which of the following is an example of Transcription error

(a) 7355 instead of 3755

(b)Saksi instead of sakshi

(c) 7355 instead of 7455

(d)None of the above

 

43. Interchanging the two characters is --- type of error

(a) Transposition error

(b)Transcription error

(c) Tying error

(d)Technical error

 

44. The computer message reads, “Do you want to save the changes made

to Document 1?” The user clicks on the button labeled “YES”. This is an

example of ----

(a) Data Input

(b)User Interaction with the system

(c) A program

(d)None of the above

 

45. 1 nanosecond means ----

(a) 1 billionth of a minute

(b)I billionth of a second

(c) 1 millionth of a minute

(d)1 millionth of a second

 

46. After completion of typing we will get print, this output is called

(a) File

(b)Softcopy

(c) Multimedia

(d)Hardcopy

 

47. Output with a combination of sounds, videos and pictures is called as --

(a) File

(b)Softcopy

(c) Multimedia

(d)Hardcopy

 

48. A laser printer is an example of --- printer

(a) Dot-matrix

(b)Continuous-form

(c) Chain

(d)Non-impact

 

49. An individual dot on a computer screen is called ---

(a) Character

(b)Pixel

(c) Font

(d)Dot

 

50. The speed of the laser printer can be measured in

(a) Pages Per Minute (PPM)

(b)Characters Per Minute (CPM)

(c) Lines Per Minute (LPM)

(d)Inches Per Second (IPS)

Answers :

1 B 11 D 21 C 31 D 41 B
2 A 12 B 22 A 32 B 42 C
3 C 13 A 23 B 33 A 43 A
4 D 14 C 24 A 34 A 44 B
5 D 15 C 25 B 35 A 45 B
6 A 16 A 26 B 36 A 46 B
7 D 17 B 27 A 37 B 47 C
8 A 18 A 28 A 38 A 48 D
9 C 19 D 29 B 39 C 49 B
10 C 20 C 30 A 40 A 50 A

 

Also Read : Computer Quiz 1

Advertisements

No comments:

Post a comment