## Thursday, 30 April 2015

### SBI PO Quantitative Aptitude Quiz -14

Direction (1 - 5): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

1. 5 348 564 689 716 780 788

(1) 716 (2) 788 (3) 348 (4) 689 (5) 780

2. 4444 2224 1114 556 281.5 142.75 73.375

(1) 2224 (2) 281.5 (3) 1114 (4) 556 (5) 142.75

3. 4.5-16 25 33 38.5 42 43.5

(1) 33 (2) 38.5 (3) 42 (4) 43.5 (5) 25

4. 6 49 305 1545 6196 18603 37218

(1) 6196 (2) 49 (3) 305 (4) 1545 (5) 18603

5. 8 5 6.5 11 26 68 207.5

(1) 68 (2) 6.5 (3) 11 (4) 26 (5) 207.5

6. 2 men can complete a piece of work in 6 days. 2 women can complete the same piece of work in 9 days, whereas 3 children can complete the same piece of work in 8 days. 3 women and 4 children worked together for 1 day. If only men were to finish the remaining work in 1 day, how many total men would be required?

(1) 4 (2) 8 (3) 6 (4) Cannot be determined (5) None of these

7. What will be the approximate difference in the simple and compound interest accrued on an amount of Rs 2600 at the rate of 15 p.c. p.a. at the end of three years?

(1) Rs 167 (2) Rs 194 (3) Rs 202 (4) Rs 172 (5) Rs 184

8. A 320 metre long train crosses a platform thrice its length in 40 seconds. What is the speed of the train in km/hour?

(1) 120.6 (2) 115.2 (3) 108.4 (4) Cannot be determined (5) None of these

Direction (9 - 10): Study the following information carefully to answer the questions that follow :

A committee of five members is to be formed out of 4 students, 3 teachers and 2 sports coaches. In how many ways can the committee be formed if-

9. The Committee should consist of 2 students, 2 teachers and 1 sports coach?

(1) 25 (2) 64 (3) 9 (4) 36 (5) None of these

10. Any five people can be selected?

(1) 126 (2) 45 (3) 120 (4) 24 (5) None of these

1. 1; The pattern of the number series is:

5 + 73 = 5 + 343 = 348

348 + 63 = 348 + 216 = 564

564 + 53 = 564 + 125 = 689

689 + 43 = 689 + 64 = 753,

Not 716

753 + 33 = 753 + 27 = 780

2. 4; The pattern of the number series is:

+ 2 = 2224

+ 2 = 1114

+ 2 = 559, not 556

+ 2 = 281.5

3. 5; The pattern of the number series is:

4.5 + 11.5 = 16

16 + 9.5 = 25.5, not 25

25.5 + 7.5 = 33

33 + 5.5 = 38.5

4. 3; The pattern of the number series is:

6 x 7 + 1 x 7 = 49

49 x 6 + 2 x 6 = 306, not 305

306 x 5 + 3 x 5 = 1545

1545 x 4 + 4 x 4 = 6196

6196 x 3 + 5 x 3 = 18603

5. 3;The pattern of the number series is:

8 x 0.5 + 1 = 5

5 x 1 + 1.5 = 6.5

6.5 x 1.5 + 2 = 9.75 + 2 = 11.75, not 11

11.75 x 2 + 2.5 = 23.5 + 2.5 = 26

26 x 2.5 + 3 = 68

6. 2; 2 x 6 men = 18 women = 24 children

2 men = 3 women = 4 children

3 women + 4 children = 4 men

Part of work done in 1 day by 4 men =

∴ Remaining work will be finished by 8 men in 1 day.

7. 5; A = P[(1 + )T - 1]

= 2600 [(1 + )3 - 1]

= 2600 x 0.5209 = Rs. 1354

Simple interest =

= = Rs. 1170

∴ Difference = Rs. (1354 – 1170)

= Rs. 184

8. 2; Speed of train

=

= () metre/second

= 32 metre/second

= () kmph = 115.2 kmph

9. 4; Required number of combinations

= 4C2 x 3C2 x 2C1

= x x 2 = 36

10. Required number of combinations

= 9C5 = = 126