Monday, 4 May 2015

SBI PO Quantitative Aptitude Quiz -18

1. What is 4% of 40% of clip_image002of 625?

1) 4.6 2) 5.2 3) 8 4) 13 5) None of these

2. Suresh started a business, investing Rs 18000. After 3 months and 4 months respectively, Rohan and Sudhir joined him with capital of Rs 12000 and Rs 9000. At the end of the year the total profit was Rs 3982. What is the difference between Rohan’s and Sudhr’s share in the profit?

1) Rs 354 2) Rs 370 3) Rs 362 4) Rs 121 5) None of these

3. The difference between the compound interest and the simple interest on a sum for 3 years at 10% interest per annum is equal to Rs 37.20. What is the sum?

1) Rs 1000 2) Rs 1200 3) Rs 1500 4) Rs 1800 5) None of these

4. The sum of four consecutive prime numbers is 102. What is the largest prime number among them?

1) Data inadequate 2) 37 3) 41 4) 31 5) 19

5. Which number should replace both the question marks in the following equations?

clip_image004 = clip_image006

1) 36 2) 49 3) 64 4) 81 5) None of these

6. Sumit decided to clear all his dues through cheque. His total due was Rs 40000. He clears it through cheque by paying Rs 42628. What per cent service tax was charged by the bank?

1) 2.36% 2) 3.28% 3) 4.71% 4) 6.57% 5) None of these

7. If 3 clip_image008 is subtracted from 8 clip_image010 and the difference is multiplied by 637, what is the final result?

1) 2808 2) 2916 3) 3191 4) 3632 5) None of these

8. If the numerator and denominator of a fraction are increased and decreased by 40% respectively, the fraction becomes clip_image012 . What is the original fraction?

1) clip_image008[1] 2) clip_image014 3) clip_image016 4) clip_image018 5) None of these

9. By how much is clip_image020 of 437 lesser than clip_image022 of 861?

1) 93 2) 97 3) 99 4) 101 5) None of these

10. The ages of Rohit and Niraj are in the ratio of 12:17. After 6 years the ratio of their ages will be 14:19. What is the sum (in yrs) of their present ages?

1) 63 2) 72 3) 85 4) 87 5) None of these

Answers

1. 3;

2. 3; Ratio of investments

= 12 x 18:9 x 12:8 x 9

= 6:3:2

∴ required difference in share

= clip_image002[4] x (3 - 2) = Rs 362

3. 2; (33.1% - 30%) of sum = Rs 37.2

Or 3.1% of sum = 37.2

∴ Sum = clip_image004[4] = Rs 1200

4. 4; By hit & trial method we can find answers. Prime nos. are: 19, 23, 29, 31

5. 3; ? = clip_image006[4] = 4 x 16 = 64

6. 4; Required % = clip_image008[6] x 100 = 6.57%

7. (8 clip_image010[4] - 3 clip_image012[4]) 637 = clip_image014[4] x 637

= 39 x 91 = 3549

8. 3; If clip_image016[4] is the fraction then

clip_image018[4] = clip_image020[4] = clip_image016[5] = clip_image020[5] x clip_image022[4] = clip_image024

9. 4; clip_image026 x 861 - clip_image028 x 437 = 3 x 123 – 17 x 23

= 492 – 391 = 101

10. 4; (14 - 12) = (19 - 17) = 2

= 2 = 6

∴ 29 = clip_image030 x 29 = 87

Advertisements

No comments:

Post a Comment